Soliglångsöndagspromenad

Idag var jag ledig och tog en lång sovmorgon, sen frukost. Äggröra... mmm... rörande gott.
Lång promenix i skogen på två timmar, lyckades gå lite vilse och fick fråga diverse norrbaggar om vägen, alltid med ursäkten - ja åsså är jag svensk... hahaha... - Ja, dom gick på det iaf och hjälpte mig rätt...! ;-)
Sol för det mesta ute idag och fick se en hackspett på slutet som kulsprutehackade ett träd... först hörde jag bara, sen såg jag, högt där uppe... fint.
Lördagen gick bra, vi jobbade med del 2 och 4 som börjar kännas riktigt kul och spännande och fina.
Imorgon startar en viktig arbetsvecka med Selskapet. Första genomdraget väntar på fredag.

Dagens låt: Håkan Hellström - Kär i en ängel. Igen. Ja, jag är en romantisk jävel.

Kostymprovning og Åpen mic.

Idag fick vi pröva kostymerna till i sitt eget selskap för första gången - det var riktigt kul å kändes bra. Kommer ha en röd polojumper, kostymbyxa och kavaj, svarta skor, röda strumpor, blir nog bra. Röda polon är fin - en large damtröja!
Kul idag då vi jobbade med fjärde delen av föreställningen. Det blir en annan värld - under vatten, sakerna i rummet får liv, stolar, glas - kastas runt i rummet... känns som det kan bli en häftig scenbild.

På kvällen gick jag på Åpen mic. på lesestedet i Ås. Det är ett café som drivs av Marianne. Jag tänkte bara gå dit och ta ett glas rött och ta det lugnt å hälsa på folk men såklart så blev det ett uppträdande...! De hade allsång på Diggilo Diggiley och såklart skulle de ha hjälp av en svensk så... vad gör man ine för sina kära grannar... det gick bra även om sången låg något hööögt...! ;-) Däremot gick min vits innan hem sådärbra... "Har ni hört cykelförbundets snapsvisa...? HOJ!"   ...ingen fatta ju HOJ i Norge... jaja... blev kul iaf.

Imorgon heldagslördagsrep!

Dagens låt: Håkan Hellström - Kär i en ängel. Vackert. Om något.

I Sitt Eget Selskap

Nu går jag in i en intensiv repperiod med dansteaterföreställningen I Sitt Eget Selskap. Det är Bosses fru Torgunn som regisserar och koreograferar föreställningen som kommer att bli en surrealistisk dansteater i 5/8-delstakt. Vi är fem utövare, blandat dansare och skådespelare. Det är en fin grupp med bra och duktiga människor. Två killar, tre tjejer. Det är mycket dans och det är jag inte så van vid, att lära sig, ta koreografi och utföra det bra dessutom...! Mycket steg med fötterna... Det är spännande.
Det handlar om en fest och mycket om oss själva, vad vi gör, gester, rörelser, galenskap, ensamhet. Premiär i Asker Kulturhus i Oslo 18 november kl 19:00.

Lugn kväll med film: Varg Veum - Falne Engler. En norsk motsvarighet till svenska polisfilmer men detta var lite bättre.
Kan annars starkt rekommendera filmerna Hard Candy och The Road som jag nyligen sett på dvd. Mycket starka og bra! Viggo Mortensen i The Road är ruggigt bra!

Dagens låt: Dada dada dada dada dada dada... - Gisle Kverndokks nykomponerade musik för I sitt eget selskap snurrar i huvudet...

En turné tar slut along the road of Mjösa...Så... då var den allra första turnén av Rasmus över. En och en halv vecka i Eidsvoll. 13 spelningar på 7 dagar för 1235 människor. Avslutades igår tisdag med två spelningar på två olika skolor. Är mycket nöjd och glad med hela turnén. På den andra föreställningen igår hade vi även 3e, 8e och 10e klass i publiken! Det gick kjempebra! :-)
På bilden tagen från turnébilen ser vi Norges största insjö Mjösa. Min vän Helene säger att all världens befolkningen skulle få plats på Mjösa om den var frusen... men det blir inte mycket plats över då. Vackert var det iaf.
Har fått så mycket fina ord och kommentarer om föreställningen och det tackar jag för och känner en enorm glädje, stolthet och ödmjukhet för. Som jag skrivit förr så känner jag nu också mer och mer att jag HAR föreställningen och publiken med mig, hos mig, i min hand ibland... det blir så stilla så stilla ibland på tex slutet så man kan nästan höra en berömd knapphål falla. Det är en enormt härlig känsla och jag storkoser mig på scen!

"Et av de morsomste teaterstykkene vi har sett! Skuespilleren var skikkelig flink..."
Elev om Rasmus i Eidsvoll Ullensaker Blad.

Superstort TACK till Jens Christiansen - kulturkontakt på Eidsvoll Kommune som anordnat turnén och vart en stor hjälpande hand. Och som bjöd på pizza sista dagen! ;-)

"Selvom skuespilleren er svensk hadde eidsvoll-elevene ikke noe problem med tekstforståelsen. Anders Sanzén er en fantastisk skuespiller jeg unner flere å oppleve. Han spiller selv alle rollene i boka - hopper fra den ene karakteren til den andre - uten av publikum mister tråden eller er i tvil om hvem han til enhver tid gestalter. Han levendegjør boka så både barn og voksne sitter trollbundet! Jeg har aldri fått så mange postitive tilbakemeldinger fra skolene noengang!"
Jens ord om föreställningen.

Nästa Rasmusturné startar 6 december i Sandefjord.

Dagen igår avslutades med en kväll i Oslo med en kär vän. Shopping och fint Sushirestaurangbesök med trevligt prat kvällen lång.

Idag onsdag har jag återupptagit repen av dansteaterföreställningen I Sitt Eget Selskap! Så det är fullt ös medvetslös. Nu blir det intensivt med rep fram till premiären 18 nov. Det ska dansas, röras, pratas och dansas ännu mera... det blir spännande.

Dagens låt: Igår: The Beatles - Come Together. (vi hörde faktiskt Michael Jacksons version. Aaaooo! Cmooonaaa!).
Idag: Björk - Hyper-Ballad. Faaantastisk låt.

Sov gott!

Historiens vingslag.


Måndag igen. Upp 05:33.
Idag spelade vi på Panorama teater i Eidsvoll Centrum, en stor teater med fin scen.
Första föreställningen gick bra, lite måndagsmorgontrött kände jag mig och några grejer gick lite småsegt för både mig och Bosse och jag var lite halvnöjd efteråt men vi höll ihop det bra ändå, en lärare på första raden sa att det var "fenomenalt" efteråt.
Andra gick mycket bra, mycket nöjd med den. Jan-Egil GILLE Engnes som jag och Bo spelat över 250 föreställningar sammen med i Mästerkatten körde upp från Oslo och såg på. Det värmde! Tack Gille.
Efteråt var det en journalist på besök från en lokal tidning: Eidsvoll Ullensaker Blad. Hon intervjuade några barn som sett på och sen mig, lite kul. Får se när det kommer i tidningen.

Efteråt tog jag och Mongomusikern - a.k.a. Bosse - en tur till Grunnlovsbygda Eidsvoll - stället och huset där Norges grundlag (också kallad Eidsvollförfattningen eller Norges Konstitution) antogs 16 maj 1814 och skrevs under och daterades den 17 maj 1814 - som ju nu är Norges nationaldag.
Byggnaderna låg väldigt vackert vid vattnet. Det var dock stängt så vi fick nöja oss med en kort fönsterturistning.

Hem ca kl 16. Ut och kutade ca 7 km. Sjukgymnastik för höger arm/axel och sen stretchning... så då kunde jag kalla det en dag.

Dagens låt: Judy Garland - Over The Rainbow. Började gnola på den idag bara, vet ej riktigt varför. Den är fin. Likaså Freddie Wadlings version.

Handboll, radiosporten och vila.

Vart och sett Oskar - Torgunns och Bosses son - och hans kompisar i Ås spela handboll på fm, det var lite kul. Tog en promenad i samband med det, solen skiner.
Lite småtrött annars efter en mycket trevlig fest igår. Gjort mat och nu ligger jag och vilar i sängen och lyssnar på radiosporten, känns skönt, behöver vila känner jag. Imorrn drar vi igång igen med Rasmus.

Håkan Hellströms låtar är så bra så bra, ger förtröstan, lycka, man känner igen sig, dom tröstar och dom känns som sanningar ofta. Kärlek är det helt enkelt. Det är vackert och skitigt, knasigt och känsligt, mycket. Fint.
Det är så bra så bra.

Dagens låt: Håkan Hellström - Man måste dö några gånger innan man kan leva. Jo... så är det nog. Hav förtröstan. La vita è bella.

2 Steg Från Paradise

Sovmorgon. Vakna redan kl 7. Kroppen inställd på tidigt. Slumra om till kl 10 när jag vakna och blev glad.
Rimfrosten låg vackert över åkern. Kände mig otroligt trött i kroppen, helt slut, skönt med vila - det behövde och förtjänade jag.
Åt frukost vid 12.
Håkan Hellströms nya skiva snurrar i skallen och i stereon. Lyssnat igenom den nu några gånger och den blir bättre och bättre, upptäcker nya små snirklar och mycket är fantastiskt. Han sjunger om sitt Göteborg, uppväxten, vännerna, förförande melodier som snickrats ihop med bl.a. parhästen Björn Olsson.

Promenad och matinköp. Nu en öl - Tuborgs nya med lime cut - gött, med en ölkorv till. Helene - som jag bor hos i huset lagar mat till ikväll - vi ska på 35-års fest hos THOOORGUN och Bosse. Torgunn som fyllt. Just nu The Beatles i högtalarna i vår lilla röda stuga. Get Back... get back... get back to where you once belong...

Dagens låt: Håkan Hellström - Dom Där Jag Kommer Från. Fantastiskt bra låt. Han sjunger bl.a. om Tynnered i GBG där jag bor.

Fredag!

Sitter i mitt lilla hem - liten röd stuga i Ås - samhälle ca 30 min söder om Oslo. Känt för sin lantbrukshögskola. The Strokes första skiva Is This It ackompanjerar mitt skrivande. Det är tyst och lugnt här annars - som i Toftbyn där jag kommer från. Solen lyser vackert.

En spelning idag som vi filmade, blev lite spänd av det, lätt att jag värderar mig själv, bedömer mig själv på scen... Fick jag med det? Vad missade jag...? O.s.v. Det är inte bra men nåt jag får kämpa med, arbeta med.
Det gick bra ändå. Elever och lärare var mycket nöjda och vi fick mycket skryt - beröm som det heter på svenska - av rektorn efter som inte såg oss spela men fick höra av de som hade sett.

På väg hem i turnébilen var det prat och diskussion och lyssnanden på eventuella framtida fredags-låtar! Vilken ska det bli?! Med Mästerkatten som vi spelat så mycket spelade vi alltid AC/DCs Thunderstruck på fredagen när vi vara klara på otroligt-för-hög-blow-your-brains-out-volym...!!! Härlig känsla.
Kanske blir det AC/DC igen, kanske inte. Metallica ligger oxo bra till och deras Nothing Else Matters i versionen med San Fransisco Symfoniorkester - grymt vacker och tung låt! Vi får se... Med Katten tog det ett tag innan vi började med Thunder... Fick förresten idag reda på att vi ska spela just Mästerkatten på Norrbotten Dansfestival i Mars nästa år - 2011! Otroligt kul och galet! Så det blir två dansfestivaler för Katten - Göteborg och Norrbotten! Den Katten har mer än nio liv... det är nåt som är säkert...

Kolla in min hemsida: www.anderssanzen.se

Dagens låt: Metallica - Nothing Else Matters (live med SF Symfoniorkester)

God fredagskväll alla!

En dag

med Rasmus, Anders og Bosse kan se ut såhär:

05:33 vaknar undertecknad till tonerna från lånemobilen från Bosse. En mexicansk-inspirerad trudelutt som är rätt kul. Allt är stilla och tyst. Det är magiskt. Jag är rätt trött. Frukost: Fil, müsli, apelsin, te.

06:20 går jag ut i morgonmörkret och sätter mig i vår röda turnébil - 3-säters varubil.
Bosse - king of the road - kör. Väldigt bra.
Bilfärd i ca 1 timme och 10 minuter beroende på den berömda Oschlo-ruschen!
Prat om väder och vind, musik, radion på - morgongänget med Lille Pernille - mycket skoj.
Prat om föreställningen, sovit bra-dåligt, skämt. Det är mycket skämt. Ordvitsar. Vad det nu är för vits med det... Ibland sitter vi bara tysta.

08:00 framme vid skolan, leta upp gymsal där vi oftast spelar, kulturkontakt, bestämma små ting, fråga var toaletten är, kan ni slå av ringklockan, här sätter vi upp scenen.
Upprigg. Uppvärmning. Uppsjungning. Upp... sala... är en stad i Sverige.

10:00 första föreställningen. Ta emot barnen, alla på plats, köra!

10:45 klar. Applåder. Ha de!

mellan 11:30 og 12:30 andra föreställningen.
Ibland (som idag) flytt mellan två skolor. Då är det: rigga ner allt. Packa in i bilen. Köra till nästa skola. Upprigg. Uppvärm... ja ni kan det nu. Är det flytt är det längre tid mellan föreställningarna.

mellan 12:15 - 13:15 klar. Applåder. Ha de!
Eventuella autografer skrivs mellan föreställningarna. Fick skriva igår!
Nedrigg. Packa in i bilen.

mellan 13 - 14 startar hemfärden till Ås. Prat i bilen om väder og vind, kärlek, tjejer, killar, skämt igen, mat, teater, livet. Ibland sitter vi bara tysta.

mellan 14:30 - 16 är vi hemma. Idag kl 16. Ca 10 och en halv timme från att jag gick upp.
Trött. Stretchar. Lyssnar på rock ´n´ roll. Skriver blogg. MAT!


Idag gick det oxo kjempefint. Som i denna bloggen som i Rasmus så börjar jag mer å mer blanda språken, mer å mer norska kommer in å det tror jag är bra men det är först nu jag börjar känna mig komfortabel med föreställningen så jag kan leka med det.
Nu känner jag mig väldigt säker å har hittat några underbara ställen där jag leker med texten, spelet og ljudkulisser jag gör. Det är kul! Gunget mellan mig, Bosse och publikum funkar kjempebra just nu! Det gäller att läsa av, höra publiken och samspela och det gör vi jäkligt bra just nu.
Första föreställningen idag spelade vi på en riktig teater med hög scen och det var ju lite häftigt att pröva. Det funka bra även om jag tror Rasmus passar allra bäst när man får vara intim, komma nära publiken, på tex. golvet framför dom i en gymsal som vi annars spelar den.

Jens - vår kulturkontakt på Eidsvoll Kommune är fantastisk! Han kommer ut VARJE dag kl 8 och möter oss på skolorna, hjälper oss in med riggen, bär, fixade mat idag och bryr sig om oss på många sätt. Helt otroligt fint. :-) Tack Jens.

Mail från kulturkontakt på Eidsvoll Verk Skole som vi besökte igår:
"elevene var imponert, skuespiller som skiftet roller. Strålende forestilling."
Fint.

Dagens låt: Ozzy - Mama I´m Coming Home.

Rolig ringklocka och äldre damer löpandes i en ring.

Idag gick det faktiskt (blir tjatigt det här...) ännu bättre. Bäst hittills. La in fler norska ord och framför allt vågade jag spela mer - lira med spelet, texten, pauser, gå snabbt på eller avvakta och känna gunget med publiken. Log t.o.m. på scen och storkoste mig som det heter på norsk. Tårar-i-ögat-känsla och glad efteråt när man märker att det gått hem så bra och fint hos publiken. Jag blir berörd av det.
Otroligt nöjd och fina taktfasta publikapplåder efteråt! Skönt gung oxo under föreställningen mellan scen och publiken. Bosse spelar jättevackert på trumma, gitarr och dragspel. Och sjunger jättefint - han har några partier i föreställningar där han nynnar och även sjunger. Han är dock lite förkyld just nu och det har satt sig på rösten så på ett ställe så la vi idag in att han visslade (!) istället - det blev kjempebra. Sen gäller det att knappar i dragspelet inte fastnar...

Innan föreställningen började bad jag dom på skolan att slå av ringklockan så den inte låter mitt under föreställningen. Hon jag bad göra det gick iväg och vi började rigga upp. Plötsligt kommer en vacker underlig rolig melodi ur högtalarna i gympahallen, som en riktig visa med instrument å så. Det var deras ringklocka! Har vart på säkert 200 skolor i Norge men aldrig har jag hört en sån rolig ringklocka, inget rrrrrrrrrrrrrrrr liksom som det brukar vara. Jag och Bosse börja skratta högt!
Efter föreställningen var det gympa för de lite äldre damerna. Så samtidigt som vi försökte snabbt rigga ner befann sig 10 damer springandes i en ring framför oss, en rolig annorlunda syn! :-) De var mycket trevliga.
Alla i Norge känns trevliga.

Väldigt nöjd med dagen.

Dagens låt: Irene Cara - Fame.

Andra dagen.

"Idag fikk elever og voksne på 4-7.trinn på Dal skole en fantastisk teateropplevelse. Vi storkoste oss. For en imponerende og dyktig Anders. Dette var råbra!!!"
Mail från kulturkontakten på dal skole igår - fantastiskt. Det värmer hjärtat.

Idag spelningar på Råholt Skole. Mycket bra gick det, ännu bättre än igår i stort sett. Kände mig lite lite mer avslappnad och vågade leka lite med spelet i vissa scener. Kändes bra. Spelade med ett leende en bit in i föreställningen. Härliga publikreaktioner. Det är ju ett samspel det där - mellan scen, mig och publiken - barn och vuxna.

Tack till Jens på eidsvoll kommune och alla kulturkontakter för fina mottaganden, te, kaffe och mackor!

Dagens låt: Stevie Wonder: I Wish. Där kan man också snacka om skön låt...! Ojoj, vilket gung.

Klem!

Rasmus på luffen.

Foto: Bo Platzack.
Rasmus på luffen.
1997 fick jag idén att göra Rasmus som en enmansföreställning. Det tog 13 år men idag 18 oktober 2010 hade jag turnépremiär i Dal Skole i Eidsvoll Kommune. Ja, inte bara jag - utan även min vän, kollega, compadre, partner in crime Bo Platzack.
Bosse - som spelar fantastiskt vacker musik i föreställningen, han har lärt sig dragspel bara för Rasmus skull. Många känslor inom mig, för ett år sen stod jag själv på redbergsteatern i gbg och repade, sprang runt som en höna och undrade: Va fasen gör jag, är detta bra?
Efter smygpremiär i mars i år har det gått fort, spelningen på markedet for scenekunst i maj, invald i scenekunstbrukets reportoar i juni. Nu oktober startar alltså första turnén med Rasmus.
Jag är glad, stolt, nöjd och väldigt glad igen. Och trött. Två föreställningar / dag och 18 roller är... svettigt. Hoppas jag kan klara hålla igång kroppen och rösten. Upp 05:30 hela denna veckan.
Gick fint idag, fin skola, fina elever och jag fick blommor efteråt av rektorn och hade nästan en tår i ögat. En lärare hälsade att det var det bästa de sett! Det värmer hjärtat. Det är så mycket jobb nerlagt på detta, många tankar, svett och tårar.
Jag älskar berättelsen och vill berätta den av hela mitt hjärta.
Denna blogg kommer vara en liten ventilation av tankar kring Rasmus, teater, kanske livet och andra väsentligheter...
Kommer ha med en liten grej som vi hade med Mästerkatten - då var det dagens frisör. I denna bloggen blir det Dagens Låt! En låt som varit med oss, som vi kanske gnolat på, som vi hört, som har varit den dagen.

Dagens låt: Dire Straits - Sultans of swing. Skön.

Klem och Kram!

Anders


Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0