Showbox

Idag testade vi återigen med dockan för Esmeraldarollen... å återigen ombestämmer vi oss... igen... och igen...! Vi är ambivalenta... minst sagt. Men just nu är dockan tillbaka på topplistan igen... rätt högt upp. Kanske blir den kapad på mitten.

På kvällen var jag och THORGUN inne på åpningsfesten av SHOWBOX! Festivalen som hålls i Oslo för 6e året i rad. För producenter, fylkesmänniskor, teatermänniskor och andra människor! Med inriktning på kulturelle skolesekken som vi hoppas få komma ut i och spela. Vi spelar selskapet på torsdag. Mike Och Hen dök upp oxo.
Vi såg föreställningen Ressentiment av och med Transit Teater från Bergen som jag oxo blev lite ambivalent till - den tog upp något viktigt och på ett bra sätt (om oss människor som försökspersoner, om adhd - hur vi placeras i fack direkt som unga, om samhällets domar) - mycket var bra men det blev mycket norsk text oxo som jag inte hörde allt och den var lite för lång. Trevligt småsnack med diverse fylkesfolk och Torgunn.

Nu lite chili con carne.

Dagens låt: The Beatles - Across The Universe

En dag till ända...

Tiden gick fort hos Bosse idag. Vi jobbade med musik- och ljudspår till Ringaren och bestämde när i föreställningen vi skulle ha sådana. Och lite hur det skulle låta. Och det var bra - för genom det pratade vi oxo om andra ting, hur föreställning ska bli till, hur vi ska berätta den, vad vi ska våga göra eller inte. Just nu kommer den att skrida över många genrers - fars, musikal, tragedi, drama, humor... ja allt möjligt. Och mycket musik.

På e.m. chili con carne med Helene och Håkon. Gott.
Håkon har skrivit en recension av I sitt eget selskap som går att läsa här:
http://www.lysrom.no/nyheter/191-eksistensiell-selskapsdans-til-dansens-hus.html

Och detta tyckte Bjarne Stensrud (teaterman i Oslo) om I sitt eget selskap:
"har tilbragt en liten time i sitt eget og andres selskap i Asker kulturhus. Og takk for det! "I sitt eget selskap" er en morsom, pinlig gjenkjennbar, absurd, melankolsk og humoristisk fortelling, fremført av fem dansere/skuespillere som ikke bare er forbannet dyktige på hver sine vis, men som også ser ut som om de har ...en oppriktig, om enn til tider infam glede av å fortelle denne rare historien."

Finfint.

Nu på kvällen har jag uppdaterat min hemsida (www.anderssanzen.se), repat selskapet (gick igenom hela föreställningen), suttit framför ovnen.

Nu tid för två sardinmackor! Mums!

Dagens låt: Hederos/Hellberg - Together In The Darkness

Kall morgon i Ås

Ca 10 minus, klockan är 08:55, måndag morgon. Sitter och äter frukost. Ska hem till Bosse å repa Ringaren strax. Igår söndag var jag hjem till Synnöve och Per-Arne igen. Fick foto-cdn från I sitt eget selskap. Åt tomtegröt på norskt vis med hallonsylt och smör i - ingen mjölk. Hjälpte till nån timme med att bära möbler ute på gården och även deras tunga kaninhus... Trevligt. Promenix hem genom ett snöfallande Ås.
På kvällen såg jag filmen UNO - norsk kriminalhistoria med Aksel Hennie i huvudrollen och som regissör som var bra. Fin musik till.

Dagens låt: David Bowie - Space Oddity

Skidor, simning, bastu, suppe med öltillverkning

Dagen har bestått av tre ting:
Längdskidor i världscupen på nrks nät-tv.
Var till Ås simbassäng för första gången. Grymt varmt skönt vatten - över 30 grader med efterföljande bastubesök. Var inne i bastun tre gånger...!
På kvällen var jag bjuden till Synnöve och Per-Arne på suppe och öltillverkning. Med var oxo ett vän-par och Ove som kom senare. Ove hade tagit bilder från premiären av I sitt eget selskap så det var kul att få se det framifrån så att säga. Ska försöka få några bilder sen.
Nu är jag jättetrött och mör efter all bastu och mat. Ska bli skönt med lite sömn.
Har blivit med Spootify idag! Hurra!

Dagens låt: Ingenting - Halleluja. Medryckande. Omöjlig att sluta sjunga med i och nynna på...!

Glöggkväll i byen

Ikväll åkte jag in till byen - Oslo - på glöggkväll hos Helenes (hon jag bor inneboende hos) bror Gisle Björneby.
Gisle är fotograf och har sin studio mitt i Oslo. Fantastiskt läge. Glöggkvällen var i hans studio, go glögg, pepparkakor med nån sorts ädelost till - mums. Fantastiskt läge som sagt men så smakar hyran oxo - 13000 kr i månaden - norska...! Hmm funderar på min eventuella framtida flytt... dyrt i Oslo att bo..? Och äta... och... det är väl standardfrasen man får från svenskar när man säger att man är mycket i Norge och arbetar: "Åh... Norge är det inte väldigt dyrt där...?!" Igår och idag fick jag höra att vi svenskar tydligen är väldigt upptagna med pris och pengar mer än norrmän... är det verkligen så...?!

Lugn kväll med eld i ovnen och The Beatles och David Bowie i högtalarna. Imorgon sovmorgon!

Dagens låt: The Beatles - Let It Be.

En go middag med goa gäster.

Idag repade vi lite igen med Ringaren - jag och Bo. Mycket diskuterande runt Esmeraldarollen... ska vi själva göra den, en docka, en till skådis - en tjej...?! Vi testar å prövar, står å stampar å går ibland framåt, ibland bakåt... skrev text till en annan scen hemma hos Bosse. Tar olika vägar, långsamt långsamt, det får la ta den tid det tar... Improsjunger till nya melodier, musikalinslag...?! Allt är möjligt känns det som. Man må bara tro på det själv.

Ikväll bjöd jag familjen Wold Platzack (Bo, Torgunn, Oskar, Tiril) och familjen Moe (Stian, Ella, Leon, Lloyd) på middag. hederlig go falukorv i ugn med alla tillbehör. Tomat, äpple, lök, senap, ost... mums! Det blev lyckat å gott. Trevligt snack med trevligt folk. Några öl till och choklad.

Ett sista avsnitt med Team Antonsen - Extra Joker Nord - Vansinnigt roligt!

Dagens låt: Bruce The Boss Springsteen - The Last Carnival.
Fina körer. Soul. Söndagskyrka i Harlem. Det har jag vart på förra året i New York!

Sov gott.

Ringaren i Notre-Dame

Från ett projekt till ett helt annat. Snabba ryck.
Vi har ett nytt projekt på gång, en ny föreställning. Jag och Bosse började i våras repa Victor Hugos gamla klassiker Ringaren i Notre-Dame. Nu har vi haft uppehål i över ett halvt år och börjar så smått repa igen, tanken är att vara två skådespelare på scen som spelar alla rollerna. Bosse har gjort mycket ny fantastisk fin och kul musik till så det blir nån sorts blandning av teater, musik, sång (?), ljudkulisser och ljus-skiften. Mycket ljus och ljud diskuteras och det verkar som detta blir en motpol till Rasmus och Mästerkattens enkelhet rent tekniskt... enkelheten på scen med att gå ut och i rollerna vill vi behålla... vi får se var allt slutar och när...!

Ledig denna veckan så vi passar på att öva när jag ändå bor här i Ås. Nästa vecka är sista bo-veckan i Ås. Vi spelar selskapet på ShowBox-festivalen på torsdagen 2 december kl 18.

Sett på Team Antonsson på dvd ikväll, norsk humor, otroligt roligt, galna pojkar.

Dagens låt: Bruce Springsteen - The Wrestler. Vacker.

Premiär.

Så... pustar ut. Premiären avklarad i torsdags inför ca 150 pers i Asker kulturhus. Det gick bra. Var lite tom efter och visste inte hur det gått, hörde knappt publiken och såg dom inte så fick ingen jättekänsla... mamma och pappa var där vilket värmde mycket, väldigt kul att de kom! Var väldigt nervös innan och försökte koncentrera mig mycket. Efter ett tag och efter att ha pratat med vänner och publik så kändes det bättre. Blev några glas cava efter för att fira. Många fina kommentarer från folk. Tack. Värmer.

Dan efter - fredagen - spelade vi andra föreställningen kl 12 - det skulle vart en skolföreställning men skolan ställde in så vi körde en gratis föreställning för ca 15 st... men det gick bra.

I sitt eget selskap är en unik föreställning, den blandar dans, teater, mycket rörelser, den är konkret, abstrakt, den handlar om komik, ensamhet, skörbarhet. Jag känner att den griper om så mycket. Och mycket musik och ljud.
Känner mig nöjd. Och lite vilsen samtidigt. Men det känns skönt.

Lång premiärfest på fredagen, kom hem kl 5 på morgonen med nattbuss från Oslo. Jag och regissör Torgunn tog den ihop och vi var hyfsat trötta då... vi dansade natten lång på ett uteställe. Det var kul!
Igår lördag var det en lugn dag framför ovnen, gjode icke många knop... nu söndag - ligger i sängen å kollar på lägndskidor på nrks nätsändning. Hejja sverige! Blir väl en söndagspromenad sen tänkte jag i vintervädret. Kroppen är rätt trött.

Dagens låt: Caesars Palace - Crackin´ Up

Ensemblen i I SITT EGET SELSKAP.


Från vänster till höger: Anders Sanzén, Martha Standal, Henriette Blakstad, Michael Sharman, Lisbeth Sandnes Espeland.
Ett härligt gott gäng!

Genrep

Genrep idag av I sitt eget selskap för två besökare... plus Thor-gun, Gisle och de närmaste stående produktionen... Det gick bra. Ett utspilt glas i början gjorde det lite vått på scen men ingen större fara, ska ha en trasa i fickan imorrn ifall ifall - får jag improvisera in att torka golvet isåfall. "Det klarar du" sa Torgunn till mig! :-)
Men jag ska börja med att inte knuffa till Martha så hårt så blir det nog bättre plus lite byte av hand med glaset så...

Det börjar kännas bra, idag körde jag utan linser och det gick ok så det blir det imorrn, linserna klibbar alldeles för mycket och jag vill känna en större frihet så det blir "in the dark" imorrn... typ. Nä men jag hittar ändå på scen...
Besökarna idag på genrepet tyckte det var riktigt bra, spännande och att de inte sett det här förrut, de blev indragna i föreställningen sa de.

Ska bli kul imorrn! Mamma å Pappa kommer från Sverige och Göteborg och tittar så det är ju kul förståss!

Nu lite mat, karbonader... me lingonsylt... mmm...!

Dagens låt: The Bangles - Eternal Flame.

Asker Kulturhus

Så... dan före dan före dopparedan...

Nu har vi vart på Asker Kulturhus i två dagar. Igår bara ljusjobb och idag repade vi för första gången på scenen och gjorde vårt första småkaotiska genomdrag.

Det gick okej men det är mycket att anpassa sig efter, för det första större yta, allt är större och jag kan inte hjälpa att jag känner mig lite liten på den stora häftiga scenen, salongen tar ca 400...!
Allt ljus och när det sen blir helt svart gör att vi tappar balansen oxo, inget att fästa ögonen vid, det tar lite tid att vänja sig - är det nog med tid...?!
Det är en stor cool scen.
Sen ändrar vi ff i föreställningen, hela andra delens start ändrade vi igår så vissa grejer hinner vi ju knappt alls öva in... vi har ett genomdrag till på oss - genrepet imorrn.
Jag övar hemma ikväll med hela föreställningen - mest andra delen - mitt solo där som jag behöver känna in mig på med musiken men oxo med mina vänner imorrn.
Och sen repar jag fugan - avslutande femte delen...!

Sliter lite med om jag ska linser eller inte - just nu känns det som jag inte ska ha det - ska testa imorrn och repa helt utan (att se nåt... ;-))... har aldrig vart bekväm med det, använde idag men mina ögon blir supertorra och irriterade och det känns som de klibbar och jag vill bara stänga dom så... imorrn goes nothing...! Får vi se hur det blir med balansen...

Lisbeth i selskapet hade bursdag idag - Grattis! Gratulerer med dagen!

Dagens låt: Tom Petty - Free Fallin´

Ullevaal Stadion.


Norges nationalarena Ullevaal Stadion i Oslo. Från Enga-Tromsö-matchen.

Vålerenga - Tromsö 3 - 0


Vålerenga - Tromsö, sista kampen i tippeliga, 3-0 till Enga. Såg matchen ihop med Stian och hans son Leon!

Söndag

Igår lördag repade jag fugan lite grann, försökte nöta in några passager jag har haft svårt för, getting there, gettin there... långsamt. Och del två också - mitt solo där.

Sen in till Oslo och fest med Thea och hennes vänner efter Orientaföreställningen. Egyptisk musiker som var cool som spelade, ömsom rikgit bra och coolt, ömsom lite långa låtar. Sen gick vi vidare till Tilt - en bar i Grunerlökka. Trevligt folk i selskapet.

Idag en klassisk söndag, lite småseg, spist frukost sent, kl är 13:14 och jag sitter vid ovnen som värmer skönt, veden glöder och brinner. Ser på slalom via nrks nät-tv. Ska kanske se Ice Age 3 sen på dvd och repa fugan igen tänkte jag...

Imorrn tar vi oss in i Asker Kulturhus - ska bli spännande! FEM dagar kvar till PREMIÄR!

Dagens låt: Foo Fighters - Monkey Wrench

Nu känns det som vi har nåt.

Genomdrag idag igen för de närmast inblandade - producenten, ljusdesignern, scenografen, regissören, komponisten och... Bosse. Det går bra. Jag känner mer och mer att vi har nåt nu, känslan är go. Börjar se hela föreställningen mer og mer och vet vad som händer, mycket detaljer kvar som kan finslipas, ska försöka jobba lite i helgen själv och lyssna på musiken och nöta och känna.

Ville dra in till Oslo och försöka få en biljett till Håkan men för trött och gjorde rätt i att ta det lugnt ikväll, gjorde karbonader, potatis, grönsaker, lingonsylt, lök och brun sås... Mmm... mycket gott. Till det Toy Story 3 på dvd som jag lånat av Henriette som vart i Kina och köpt den! Den var riktigt bra, fint tårfyllt slut...
Är själv i stugan då Helene är bortrest i några dar.
Sitter vid den lilla ovnen - ugnen - liten minispis i vardagsrummet som jag försöker fyra upp i med blandat resultat. Mysigt.

Nu snart sova.

Dagens låt: Håkan Hellström - Saknade te havs.

Orienta, dompap, god genomgång och lapskaus!

Igår onsdag var jag in till byen - Oslo - och såg teaterföreställningen Orienta med bl.a. Thea Borring Lande i en av rollerna. Hon är charmig, duktig, fin och kul och berörde på scen. Det var genrepet jag såg. En fin historia om ett gäng i Kairo, om drömmar och tankar om vår värld.
Efter gick jag och Thea en tur på stan och skojade om allt möjligt! Vi ruschlade ner för gatan... åt banan och äpple, hade ögon-i-kors-show för en man på gatan, tappade bort en vante och fann den igen. Pratade om röksvampar och domherrar (dompap på norsk!) och att våra röda kinder kan liknas vid dess uppbröstade bröst... ja... det är sannerligen ett äventyr att vara sammen med henne och jag ler mycket.

Idag torsdag hade vi genomdrag som gick bra. För första gången kändes det rätt bra för mig, kände att jag började få lite koll på allt, ordning, tankar, känslor i föreställningen. Lite mer iaf. Det kändes.. gött liksom, vi har nåt nu.
Synd att Lisbeth blivit sjuk, hon fick åka hem idag. Torgunn har vart sjuk så vi får bara hoppas vi alla andra kan hålla oss friska till premiären nu på torsdag! En vecka kvar!

Ikväll var jag till Synnöve Borge och hennes man Per-Arne och några av deras barn som ff bor hemma här i Ås. Det bjöds på norska rätten LAPSKAUS som jag äntligen fick äta! Det var gott! En blandning av man tager vad man haver, oxkött, korv, grönsaker i en gryta...! Till det lite starkt gott öl fra Vissne tror jag det hette. Synnöve är ordmor i I sitt eget selskap, hjälper Torgunn med allehanda saker, ord, tankar m.m. En fin, klok människa som vågar vara sig själv. Fint att vara hos dom ikväll, fina människor Sunnöve och Per-Arne.
Vi avslutade en trevlig kväll me lite prat, te och filmtajm: Butch Cassidy and the Sundance kid! En klassiker. På väggen via projektor så det var som en bio.

Är väldigt trött men ska ändock nu gå igenom fugan till imorrn och lite annat oxo kanske...

Dagens låt: David Bowie och Queen - Under Pressure

Så kom den första snön nersinglandes

Kl 14.30 idag kom de första snöflingorna nerfallandes, singlades från skyn, genom vinden, luften. Vackert. Stod och pratade med Michael efter repet när vi såg... snö!

Gick bra/ok idag, vi söker och prövar lite nytt ff, gör om små partier, tar bort och förändrar och börjar få lite koll på stycket nu. Många delar som ska falla på plats men det kommer, petit a petit...

Nu kokt småpotatis och köttfärssås till sportnytt på svtplay. Mums!

Dagens låt: Håkan Hellström - River En Vacker Dröm. (Första gången live i somras på WOW i GBG! Fantastiskt är bara förnamnet)

Idag var en sån där dag...

...när allt inte var på topp og det mesta går fel. Humöret var inte helt bra, jag ramlade och slog i knät rätt rejält på repet, fick lägga mig med ispåse och som inte det vore nog så... drog jag av skosnöret när jag skulle knyta scenskorna... jaja... dagens i-lands-problem... men ändå.
Bosse såg ett genomdrag - vi försöker göra ett varje dag nu - och han tyckte det var bra.
I sitt eget selskap rymmer så mycket nu, komik, stora känslor, ensamhet, mänsklighet.
Det är mycket att greppa och samtidigt gäller det att lita på sig själv, att bara vara kan vara gott nog, lugnt, stilla, vila i tex ensamheten på scen...

Settlers på kvällen med bröderna online - kul!
Broder Pea fick revansch på mig sen förra gången då jag vann. Spännande var det, kom 2a, sen Bengt og sen Erik.

Imorrn NYA FRISKA TAG - då jäklars, in i jobbet med liv å lust å hör sen! :-)

Dagens låt: Hela Selskapet-scoret av Gisle Kverndokk.

Kom igen Enga!

Idag begick jag norsk fotballkampspremiär med att se sista kampen på Ullevaal för Vålerenga som mötte Tromsö. 2an mot 3an i tippeligan och det var en rätt bra, småtrevlig match, kallt kallt på läktaren men tre mål fick vi se. 3-0 till Enga efter 1-0 i paus. För en svensk var det rätt exotiskt og kul att höra alla ramsorna som: "Öl, våld og skamslette bönner!!!" - sjungna av 9-åriga jenter....!!! Härligt att de lär sig vad fotboll handlar om... ;-)
Och: "Tramp tramp tramp på en fugl, tramp tramp tramp på en kanariefugl!!!" - om Lilleström - lokalkonkurrenten som som låg under i sin match... de har gula matchtröjor... Ja se på norrmän... vi var ca 12000 på läktaren, alltid mäktigt att komma in på en arena sådär tycker jag.

I fredags hade vi första genomdraget av Selskapet - det gick rätt ok/bra. Jag var helt tom efter å visste ej hur d kändes... men lite senare kändes det mer okej. Det är mycket att komma ihåg och man spelar sig själv i så mycket eller bara är utan att veta riktning ibland så det är svårt å veta å känna... men det är ju till sist publiken som ska känna - det är det viktigaste, det får man inte glömma.

Dagens låt: Håkan Hellström (igen, men gudars va bra senaste skivan är!!! Skaffa den folkens!) - Saknade te havs. Fantastiska melodier och stämningar och harmonier.

KRAMAR!

Livet

Blitt sparkad runt några gånger
Som en del måste bli
för o fatta vad som betyder nåt
och vem som går att lita på
men när du var med mig
Musiken slutade aldrig
Du bara får mig att hänga kvar
För jag tror
när vi går genom tiden
Att allt det bästa
inte hänt än

Dagens låt: Håkan - Du är snart där

Del 3

jobbade vi med idag.
Föreställningens mage som Torgunn uttryckte det. Det handlar om glas, pinsamhet, hålla uppe skenet, pressen, groteska, det humana i oss draget några varv i tvingen... andra sidor kommer fram, de mörka sidorna av oss själva, människan... hmm... ja... snart tror jag jag själv fattar vad vi gör... vi utforskar, lägger fast, riktningar.
"Jag fattar precis vad du menar".
Gisle Kverndokk kom inom och gjorde ljudinspelning av oss när vi sjöng vackert, viskade, var på fest, fylla.

Jobbat med bokföring, faktura, betalat räkningar.
Spagetti och köttfärssås.

Dagens låt(ar): Kings of Convenience - Homesick OCH Misread.

The Social Network

Igår var jag i byen som det heter - Oslo. Gick på bio med Henriette från I sitt eget selskap-ensemblen. Såg facebookfilmen med samma titel som detta inlägget. Den var bra, en 4a i betyg, dialogdriven och mycket bra dialog, spännande, bra skådisar, lagom lång, tänkvärd om vår tid och ett stort fenomen. Jag kände mindre för att gå ut på FB efter att ha sett filmen. Vill träffa människor på riktigt. Är jag likväl inloggad ikväll tisdag...? Svar Ja...

Idag hade vi Gisle Kverndokk inom på rep. Han har skrivit musiken till föreställningen och är en av Norges kändaste kompositörer med flertalet operor och musikaler i repertoaren. Nu senast barnoperan Max og Moritz som sattes upp i Washington D.C. och gjort succé. Häftigt att få jobba med en sån som han. Jag känner mig lyckligt lottad som får vara en del av en sån här stor produktion. Det är stort, otroligt stort för att vara en frigrupp, helt fri som inte har samma stötte och hjälpmedel som en stor teater. Det är... spännande.

Jobb med Rasmus på kvällen hos Bosse. Bränna dvds på skolföreställningen vi filmat, ska sända till fler fylken i Norge med hopp om mer turné.

Dagens låt: Bad Cash Quartet - Valentine.

RSS 2.0